NOTÍCIES

Notícies

Jornada dedicada a aclarir tots els dubtes sobre els CAEs (Certificats d'estalvi energètic) a càrrec dels principals actors implicats.


L’apagada d’aquesta setmana ha tornat a evidenciar una qüestió que sovint es passa per alt: moltes instal·lacions elèctriques interiors no disposen de sistemes de protecció contra sobretensions, ni han estat actualitzades o revisades per fer front a situacions com la que s’ha viscut.

Des de la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), que representa més de 5.200 empreses instal·ladores, s’alerta que les pujades sobtades de tensió, derivades de restabliments del subministrament elèctric, poden malmetre aparells electrònics sensibles i afectar tant llars com negocis i edificis industrials: «Una instal·lació mal mantinguda pot no estar preparada per protegir els aparells ...


FEGICAT participa activament en el projecte d’innovació anomenat “Regalim”, una iniciativa centrada en l’aprofitament de l’aigua potable a les llars que ha estat finalista del programa d’ajuts a la innovació urbana “Ciutat proactiva” de l’Ajuntament de Barcelona.

El projecte “Regalim” neix amb l’objectiu de reduir el malbaratament d’aigua a les cambres de bany, mitjançant l’estudi d’hàbits de consum i la implementació de solucions tècniques innovadores. Aquestes solucions busquen maximitzar l’eficiència en l’ús dels petits cabals d’aigua de xarxa, contribuint així a un ús més responsable i sostenible dels recursos hídrics.

Aquesta iniciativa està liderada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i compta amb la participació de la cooperativa d’innovació social TARPUNA i de FEGICAT, que aporta la seva experiència tècnica en l’àmbit de les instal·lacions domèstiques i la seva visió sobre la viabilitat d’aplicació d’aquestes solucions en entorns reals.

La implicació de FEGICAT en aquest projecte respon al seu compromís amb la sostenibilitat, la innovació i l’impuls de solucions tecnològiques que millorin la qualitat de vida de les persones. A més, posa en relleu el paper fonamental dels professionals instal·ladors com a agents clau en la transformació cap a models més sostenibles dins l’àmbit urbà.

Amb projectes com “Regalim”, FEGICAT continua reforçant el seu lideratge en el desenvolupament de noves pràctiques professionals alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i reafirma la seva aposta per una col·laboració activa amb el món acadèmic, social i institucional per fer front als reptes ambientals i tecnològics del present i del futur.


FEGICAT ha celebrat la seva Junta Directiva i Assemblea General al Club Natació Barcelona (CNB), un escenari emblemàtic que ha servit per oficialitzar el nomenament d’Èric Martí com a nou president de la Federació.

Amb aquesta designació, FEGICAT, que representa 5.200 empreses instal·ladores i agrupa a 26.000 treballadors a través de 18 gremis , reafirma el seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat en el sector de les instal·lacions a Catalunya.

L'esdeveniment va comptar amb la col·laboració destacada d’ABORA SOLAR, patrocinador principal de la jornada. Els assistents van tenir l’oportunitat de visitar la  major ...


La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha posat en marxa l’Oficina d’Impuls a la Transició Energètica de Catalunya, una iniciativa amb abast territorial global que busca mobilitzar i connectar els instal·ladors professionals de les comarques catalanes amb els reptes i oportunitats de la transició energètica.

L’Oficina, que compta amb la participació activa de 14 de les 18 associacions gremials que integren la Federació, dona una cobertura distribuïda entre un total de 28 comarques. Constitueix doncs, una estructura descentralitzada que, en col·laboració amb les corresponents Oficines Comarcals de Transició Energètica, es posa al servei dels objectius marcats per la Generalitat de Catalunya en matèria de sostenibilitat, eficiència i energies renovables.

Un objectiu comú: fer realitat la  transició energètica des del territori

Amb vocació de proximitat, l’Oficina té com a objectiu principal identificar i mobilitzar els instal·ladors locals que vulguin participar activament en la transformació energètica comarcal. Aquesta participació es canalitza mitjançant accions de formació, informació i suport tècnic, amb l’objectiu de:

  • Fomentar la instal·lació de sistemes       d’autoconsum fotovoltaic, tant a nivell residencial com industrial.
  • Impulsar la millora de la certificació energètica       dels edificis, mitjançant la implantació de tecnologies com l’aerotèrmia i l’autoconsum.
  • Facilitar l’aprofitament de les superfícies disponibles en l’àmbit local (cobertes i parcel·les) per al desenvolupament       de projectes d’autoconsum individual o col·lectiu, incloent comunitats energètiques.
  • Acompanyar la formació de perfils       professionals locals especialitzats en renovables i eficiència energètica.
  • Promoure infraestructures vinculades a la mobilitat       elèctrica, el magatzematge d’energia, la bioenergia i altres vectors clau de la transició.

Un teixit empresarial compromès  amb el futur

FEGICAT aporta a aquest projecte una xarxa d’unes 5.200 empreses instal·ladores, vertebrades a través dels gremis territorials, que coneixen de primera mà la realitat energètica de cada comarca i que poden oferir una resposta adaptada, sostenible i eficient a les necessitats locals.

Amb aquest desplegament, l’Oficina no només facilita el desenvolupament de projectes concrets, sinó que també contribueix a reforçar l’autosuficiència energètica local i a afavorir l’ocupació qualificada, de manera que els beneficis de la transició arribin  a tothom.


FEGICAT ha tingut un paper clau en l’elaboració de les noves ordenances d’estalvi d’aigua a Catalunya, consolidant-se com un referent tècnic en matèria de reutilització i aprofitament de l’aigua.

A través de la seva Comissió d’Aigua, FEGICAT ha actuat com a assessor tècnic en la redacció de l’Ordenança d’Aigües Grises  de Barcelona i, de manera especial, en la definició del Model  d’Ordenança d’Estalvi d’Aigua, impulsat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i promogut per la Diputació de Barcelona.

Un dels aspectes més rellevants d’aquest procés ha estat la contribució directa de la Guia d’Aplicació Pràctica FEGICAT sobre  Instal·lacions i Equipaments per a la Reutilització i Aprofitament de l’Aigua  en els Edificis, la qual ha servit com a base tècnica per a l’elaboració  de diversos criteris reguladors d’aquestes ordenances. Aquest document, que està disponible en obert a la pàgina web de FEGICAT (www.fegicat.com), ha esdevingut una eina essencial per establir requisits  i bones pràctiques en la implementació de sistemes d’estalvi d’aigua a tot el  territori.

L’Ordenança d’Aigües Grises de Barcelona, recentment aprovada inicialment, recull gran part d’aquests criteris i estableix un marc normatiu que impulsa la instal·lació de sistemes  d’aprofitament d’aigües grises en edificis, en plena sintonia amb les recomanacions de FEGICAT.

📌 Més informació sobre l’aprovació inicial de  l’ordenança d’aigües grises de Barcelona:
 🔗 Nota  de premsa de l’Ajuntament de Barcelona

Des de FEGICAT, celebrem que la nostra tasca en investigació,  formació i difusió de bones pràctiques hagi contribuït directament a la  regulació de l’ús eficient de l’aigua, i reafirmem el nostre compromís per seguir treballant en iniciatives que promoguin la sostenibilitat i la innovació en el sector de les instal·lacions.

En propers comunicats, us mantindrem informats sobre el procés de presentació i els detalls de la implementació d’aquestes ordenances.



Barcelona, 27 de febrer de 2025 – La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha presentat al Molt Honorable President de la Generalitat, Salvador Illa, i al Conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, el seu anàlisi sectorial que recull els principals reptes estructurals del sector de la instal·lació i l’energia a Catalunya. En el marc d’aquesta trobada, FEGICAT ha advertit sobre les greus conseqüències que suposa la manca d’operaris qualificats, un problema que pot posar en risc tant els objectius de transició energètica com la construcció i rehabilitació d’habitatges.

L’informe elaborat per la Federació evidencia les barreres que frenen ...


EFINTEC, la fira de referència del sector de la instal·lació i l'energia, torna aquest any amb una important novetat: la seva 6a edició 2025 se celebrarà de nou a Fira Barcelona passant del recinte de Montjuïc al de Gran Via.

Aquest canvi, a un espai més gran i modern, respon al creixement imparable de la fira i al seu compromís per oferir una nova experiència tant a expositors com a visitants.

Sota el claim “Liderant la revolució energètica”, EFINTEC 2025 no només reflecteix un compromís amb la innovació i la sostenibilitat, sinó que també la posiciona com a líder indiscutible en l'evolució del sector.

L'increment d'empreses que tenen interès a exposar els seus productes i serveis a EFINTEC no ha parat de créixer en cap de les edicions, des dels 90 expositors a l'edició del 2021, fins als 170 d'aquesta passada edició del 2024. Aquest 2025, s’ocuparà el pavelló número 1, amb 14.000 m2 disponibles, i la previsió de superar els 180 expositors, entre fabricants i distribuïdors.

Impulsada per la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT), EFINTEC manté una trajectòria ascendent en termes de visitants, passant pels 6.000 de l'edició del 2021, fins als 8.000 de les edicions passades.

I és que EFINTEC destaca per dues característiques. En primer lloc, per la generació de negoci que provoca un retorn real als expositors. La segona, per ser la fira de referència que ajunta al mateix espai instal·ladors, fabricants i distribuïdors.

En un sector que presenta gran varietat i acumulació de fires i esdeveniments, EFINTEC assumeix el lideratge com a epicentre on convergeixen les idees més avantguardistes i les solucions tecnològiques que estan redefinint el futur.

La comercialització oficial d'espais expositius s'iniciarà el proper mes d'abril a través del web www.efintec.cat



La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha designat Èric Martí com a nou president de la federació, rellevant en el càrrec Jaume Alcaide, qui ha completat un mandat destacat al capdavant de l'entitat. La formalització d'aquest nomenament s'ha realitzat en el marc de l'Assemblea General celebrada avui, 20 de febrer.

Èric Martí Bonet, nascut a Barcelona l'any 1974, és enginyer industrial en l’especialitat elèctrica per la Universitat Politècnica de Catalunya ( ETSEIT ). Amb una trajectòria professional de més de 25 anys al sector de les instal·lacions i l'energia, Martí és actualment gerent de R. Martí Callís S.A., una empresa familiar fundada fa més de 60 anys pels seus avis, dedicada a les instal·lacions d'aigua, gas, electricitat, climatització i energies renovables, així com a la rehabilitació d'edificis i les reformes integrals.

Al llarg de la seva carrera, ha estat involucrat en nombroses iniciatives del sector i ha ocupat diversos càrrecs institucionals de rellevància. Ha presidit AEMIFESA (Gremi d'instal·ladors del Barcelonès Nord i Baix Maresme) durant una dècada, ha liderat la Ponència Elèctrica de FEGICAT des del 2017 i ha estat part activa de PIMEC i de la Cambra de Comerç de Barcelona, entre d'altres entitats. A més, ocupa actualment el càrrec de vocal a l'Òrgan de Govern de TÜV Rheinland, el que li permet combinar la seva experiència empresarial amb una visió global dels reptes de seguretat i qualitat en el sector.

Amb aquesta nova presidència, Èric Martí afronta importants reptes que marcaran l'agenda de la federació en els propers anys. La manca de professionals formats, un dels problemes més greus del sector, afecta actualment més de 19.000 vacants i posa en perill les polítiques de transició energètica. Martí es compromet a treballar per mitigar aquest desajust, impulsant la formació i la capacitació contínua dels operaris, així com promovent la diversitat i la inclusió de les dones al sector, una àrea on es necessita un gran avenç.

Un altre dels eixos clau de la seva presidència serà consolidar FEGICAT com un agent de canvi en la transició energètica, amb l'objectiu de garantir que el sector de les instal·lacions es converteixi en un motor de sostenibilitat. En aquesta línia, la Fira EFITEC, ja un referent a Catalunya, serà potenciada com un punt de trobada per als professionals i les empreses del sector.

"És un gran honor assumir la presidència de FEGICAT, amb el ferm compromís de continuar defensant els interessos de totes les instal·ladores i instal·ladors de Catalunya. El nostre objectiu és seguir treballant per aconseguir un marc normatiu favorable que impulsi la competitivitat i la qualitat del nostre sector. Tindrem un focus clar en la formació, la creació d'ocupació qualificada i la consolidació del nostre sector com a referent en la sostenibilitat i la transició energètica. Continuarem el camí marcat pel president sortint, Jaume Alcaide, per garantir un futur més pròsper i sostenible per a les nostres empreses i professionals", ha afirmat Èric Martí.

Finalment, FEGICAT vol agrair profundament a Jaume Alcaide el seu mandat i la tasca realitzada per consolidar la federació i la seva presència davant les institucions. El seu lideratge ha estat essencial per al creixement de l'entitat i per les fites assolides fins ara.



FEGICAT valora positivament les iniciatives impulsades pel Govern per fomentar la mobilitat elèctrica, com els crèdits tous i l’ampliació de punts de recàrrega. No obstant això, alerta que aquests objectius seran inviables si no es resol el problema estructural de manca de personal qualificat en el sector de les instal·lacions.

Actualment, les empreses instal·ladores no poden cobrir la demanda creixent de serveis perquè no troben professionals amb la formació adequada. Aquesta manca de personal especialitzat posa en risc la implementació dels 9.000 nous punts de recàrrega anunciats pel Govern i, per extensió, l’objectiu global d’electrificació del parc automobilístic.

Una estratègia sense  professionals no és viable

FEGICAT insisteix en la necessitat d’un pla de formació i capacitació que garanteixi la incorporació de nous professionals al sector. Sense una inversió ferma en formació professional i una estratègia efectiva per atreure talent, la infraestructura necessària per a la transició energètica no es podrà desenvolupar al ritme que marquen els objectius institucionals.

La Federació insta les administracions a adoptar mesures concretes per solucionar aquesta problemàtica, com ara incentius per a la formació de nous instal·ladors, programes de requalificació per a altres sectors i una major coordinació entre empreses i centres de formació professional. En aquest sentit, FEGICAT ja col·labora activament amb diversos departaments de la Generalitat per afrontar aquest repte, però considera que calen més recursos i esforços per garantir una solució efectiva a curt i llarg termini.

El sector necessita suport  per garantir l’electrificació

La mobilitat elèctrica és una de les peces clau de la transició energètica, però el seu desplegament només serà possible si les empreses instal·ladores tenen els recursos humans necessaris. Des de FEGICAT, es reivindica un compromís real i immediat per part de l’administració per garantir que la manca de personal qualificat no esdevingui el principal fre a l’electrificació de Catalunya.



Modificar cookies