GREMI D'INSTAL·LADORS D’ELECTRICITAT, FONTANERIA I COMUNICACIONS DEL BAGES, BERGUEDÀ I MOIANÈS

Electricitat, Fontaneria i Comunicacions

Catalunya hauria d'assolir la neutralitat climàtica del sector energètic l’any 2050

Ferran Soler Cot,

Catalunya hauria d'assolir la neutralitat climàtica del sector energètic l’any 2050


Catalunya assolirà la neutralitat climàtica del sector energètic l’any 2050 si aplica de forma intensiva un conjunt d’estratègies destinades a transformar la totalitat de l’àmbit de l’energia, des de la demanda d’energia final fins a la generació d’energia elèctrica passant pel paper que hi tenen els ciutadans. Aquesta és la principal conclusió de la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050), elaborada per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i que han presentat avui la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i la directora de l’ICAEN, Marta Morera i Marcé.

La consellera ha explicat que “el repte és gegantí”, però ha assegurat que “volem assolir la neutralitat climàtica, tenim un pla per definir un model energètic renovable i distribuït, i sabem com dur-lo a terme”. Jordà ha concretat que la Prospectiva Energètica 2050 permet fixar el camí que ha de recórrer per fer la transició energètica. “Hem posat en marxa el full de ruta del nou model energètic amb el nou decret llei d’energies renovables, la creació de la xarxa comarcal d’oficines energètiques o l’oficina per constituir l’energètica pública, però ens feia falta aquest exercici prospectiu per tocar de peus a terra i saber quin és el camí adequat”. També ha advertit que ens trobem a les portes “d’una revolució energètica” que “canviarà no només la nostra relació amb l’energia, sinó també els nostres hàbits, i que requerirà la complicitat i participació de tot el país”.

  • La consellera Jordà presenta la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, el document que analitza les possibles evolucions del sistema energètic català i defineix les estratègies necessàries per materialitzar la transició energètica.
  • L’estudi es proposa assolir l’escenari objectiu garantint la sobirania energètica, un  sistema energètic renovable, la mínima ocupació del territori i uns preus energètics competitius.
  • L’estalvi i’eficiència energètica són l’eix fonamental per descarbonitzar la societat catalana, i es preveu un reducció del 30,3% en el consum d’energia final i del 57% en la intensitat energètica l’any 2050.
  • La sobirania energètica basada en les energies  renovables, un del grans eixos vertebradors de la PROENCAT 2050. Així, la dependència energètica exterior passarà del 94,2% actual al 6,7% l’any 2050, sense comptar els usos no energètics de l’energia.
  • L’anàlisi calcula que caldrà instal·lar 12.000 MW renovables addicionals l’any 2030 i fins a gairebé 62.000 MW l’any 2050 per assolir un sistema elèctric totalment descarbonitzat, xifra que  requerirà l’ocupació del 2,5% del territori per a usos energètics.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies